jaktåret

Vad händer under det svenska jaktåret?

ryggaovapen

Augusti

Augusti månad är något av en högtid och jaktstart för många av landets jägare. Det är nu jakten startar på allvar. Pre­miärerna avlöser varandra i rask takt – grävling, råbock, björn, änder, skogs­fågel och ripa för att nämna några. Dessutom får vi äntligen släppa våra jakthundar den 21 augusti och inleda trä­ningen inför septemberjakten då både hare, räv och älg blir lovliga i många områden.

Nu drar det i gång på allvar, alla förberedelser är gjorda och det är bara att packa väskan och ge sig ut i skogen.

Redan den första augusti ger sig många jägare ut på jakt efter grävling. Nu blir det också lovligt att jaga vildsvin med hundar som är klövviltsrena.

Men tveklöst inträffar den stora jaktpremiären den 16 augusti. Då samlas jägarna för bockjakt vilket också något av en premiär för hela säsongen. Några dagar senare, den 21 augusti, drar björnjakten i gång.

Det är nu vi har den finaste tiden framför oss – en lång och härlig jaktsäsong med massor av natur- och djurupplevelser och en massa spännande som väntar….

YngenvyGK

Läs mer kring vad du får jaga och fler uppgifter i årets jakttabell.

September

September är en riktigt här­lig jaktmånad. Inte minst på landets tungviktare björn och älg i norra Sverige.

Det är också nu älghundarna skall vara så vältränade att de klarar en hel dag eller vecka av en envist jagande och förhoppnigsvis massor av skarpa lägen. Nu får de äntligen kom­ma ut och visa sina färdigheter i skogen på allvar. September månad bjuder på mängder av jaktmöjligheter

Läs mer kring vad du får jaga och fler uppgifter i årets jakttabell.

pass8L8

Oktober

Oktober månad startar jakten på allvar för de flesta jägare. Nu är de flesta viltarter jaktba­ra och hundarna ivriga att komma ut i skogen när månaden inleds. Oktober bjuder på massor av jaktmöjligheter, oavsett var du bor i landet. I södra Sverige börjar den för många så speciella älgjakten, en jakt fylld av förväntningar om att få chansen att uppleva skogens konung med sin respektingivande krona. Ett möte som kan ge både skakan­de knän och hög puls.

Rådjursjakten med de små drivande hundarna startar den 1 oktober och är lika viktig för dessa hundägare som älgjaktspremiären är för älghundsägarna. Hela denna månad är en fantastisk jaktmånad, inte bara för att i stort sett allt jaktbart vilt är lovligt utan också för att temperaturen nu börjar svalna och ge jakthundarna bästa möjliga förutsättningar. Svalare temperaturer innebär också att det är lättare att ta vara på viltet för hygienisk slakt och mörning. I skogarna ekar skallet från drivande rådjurshundar och en eller annan skogsfågel faller från sin gren. Njut av varje jaktdag som du hinner med – det är ett år till nästa oktober!

frusetvattendrag

Läs mer kring vad du får jaga och fler uppgifter i årets jakttabell.

 November

November månad är kanske årets mest intensiva jaktperiod. Nu visar Sverige vilket fantastiskt jaktland man är. I stort sett är allt jaktbart vilt lovligt och för många är den enda begränsningen att dagarna inte riktigt vill räcka till…

Jakten handlar inte bara om att vara ute i skogen med bössa och hund. Nu, när jakten är över, ska viltet omhändertas, hängas, styckas och tas om hand.

Den viktiga predatorjakten, både med fälla och lockpipa, är också aktuell.

Läs mer kring vad du får jaga och fler uppgifter i årets jakttabell.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

December

December månad är fylld av jaktmässiga traditioner. Förhoppningsvis har inte snön satt stopp för jakten utan markerna ligger välkomnande med ett lagom tjockt och mjukt snötäcke.

Nu sägs julharen traditionellt skjutas, men varför inte också skjuta en julräv och minska predatortrycket på det övriga småviltet? Nu är det också hög tid att starta stödutfodringen av rådjur och annat vilt. Inte minst småfåglarna tycker om att ta för sig av kraftfoder från foderplatsen.

gkYngen

December månad bjuder på mäng­der av jakttillfällen och traditioner. Jakten på julharen är en sådan tra­dition som det definitivt är värt att värna om. Ett fantastiskt vilt som både gett mat på middagsbordet och fantastiska jaktupplevelser.

Men december månad bjuder också på en spännande klövviltsjakt över hela landet. Bara nu inte den varma sommaren och hösten medför att vi får en riktigt kall och snörik vinter som begränsar jaktdagarna.

Låt jaktglädjen stå i fokus, jaga varje dag du kan. Börja också planera utfodringen – man kan aldrig börja för tidigt.

Läs mer kring vad du får jaga och fler uppgifter i årets jakttabell.

Canon EOS 450D51171